V RD plánuji nemalé množství LED pásků (podhledy ve společenské místnosti a koupelnách, kuchyňská linka, pod madlem zábradlí schodiště). Níže vypisuji mé poznatky a nápad na řešení. Může mít nějaké zádrhely, se kterými nepočítám, tak prosím o případné opravy či doporučení na základě vašich zkušeností.
Z důvodu smart instalace je možné umístit zdroje do rozvaděče a dovést k LED páskům kabeláž hvězdicově.
LED pásky bývají nejčastěji napájeny 12V. Pro naši smart instalaci je vhodnější ale použít 24V, což je lepší pro delší vzdálenosti (údajně nad 10 m).
Pokud chcete umístit bílé LED pásky a mít možnost je stmívat, postačí vést kabel 2x1,5.
Pokud si přejte měnit chromatičnost, jsou potřeba tři vodiče. Pak hledejte CCT pásky.
Pro barevné RGB pásky jsou potřeba myslím 4 vodiče.
Z mého pohledu je RGB zbytečnost. CCT asi smysl má, ale já jsem ve svém RD rozhodlý jen pro obyč pásky s "přidělenou" chromatičností z výroby. Do kuchyně zvažuji dát 4500 K a do splečenské místnosti 3000K, popř. míň, pokud seženu. Důvod je ten, že svítíme většinou fakt až večer a v tu dobu už chcete modrou složku minimalizovat.
V rozvaděči by pak byly kabely přivedeny na MOSFET PWM zařízení, kterým by bylo možné nastavovat jas LED pásků a nebo je i vypínat vynulováním pulsů pomocí Arduina.
Obdobně by pak šlo regulovat otevření termoelektrických 24V hlavic v rozvaděči teplovodního podlahového topení. Ty mají malý odběr, proto by mi dávalo smysl sem dovést např. kabel 7x0,75. Jeden vodič použít jako společný a 6 vodičů pro ovládání až 6 hlavic.
Zde je má představa, jak bych provedl zapojení v rozvaděči.
Pro mne zatím nezodpovězené otázky:
- Je lepší více slabších zdrojů? Např. zdroj pro každý LED pásek zvlášť? Nebo všechno pospojovat do jednoho zdroje? Nebo kompromis? A proč?
- Je možné napojit více zdrojů na jeden jistič? Stačí splnit, aby součet proudových odběrů nepřevyšoval limitní proud jističe nebo se dává nějaká rezerva? Jaká?
- Zdroje jsou i zdrojem tepla. Dát je proto někam do samostatného otevřeného rozvaděče poblíž hlavního rozvaděče, kde bude proudit vzduch a nebude to tak za zavřenými dvířky? Nebo to není nutné řešit?
BTW: navrhuji založení štítku "elektroinstalace" a "rozvaděč"
MV